Wat is een Geocaches ?

Wat is zo’n geocache nou precies? Een geocache kan eigenlijk alles zijn, als er maar een logboekje in past. Vaak wordt hiervoor een plastic doosje gebruikt. De geocache moet natuurlijk wel tegen het weer kunnen om het logboekje droog en schoon te houden. Hieronder staan een aantal voorbeelden van hoe een geocaches er uit kan zien en uiteraard zijn daar nog een hele hoop variaties op

Grootte
Geocaches kunnen in 4 verschillende maten worden ingedeeld: micro, small, regular en large. Als de geocache niet onder deze maten valt of als het niet bekend is (of mag worden) zijn er nog 3 andere opties, namelijk: virtual, not chosen en other.

Micro Geocaches met een inhoud van minder dan 0.1 liter (bevat meestal alleen een logboek).
Small Geocaches met een inhoud van minder dan 1 liter.
Regular Geocaches ter grootte van ongeveer een schoenendoos.
Large Geocaches met een inhoud van meer dan 20 liter.
Virtual Geocaches waarbij geen fysiek doosje aanwezig is, een virtuele cache.
Not chosen Not chosen Geocaches waarbij geen fysiek doosje aanwezig is (earth cache of webcam cache) of waarbij de eigenaar de grootte niet bekend wil maken.
Other Geocaches waarvan de eigenaar vindt dat deze niet in bovenstaande categoriën passen.

Wat zijn de meest voorkomende caches die je op de kaart kan tegen komen?

  Traditionele , hier krijg je gelijk de eind coördinaten je gaat hier naar toe en zoekt de cache . de ene keer zie je hem haast gelijk , de andere keer moet je toch nog even goed zoeken . je zal altijd een fysiek iets vinden met minimaal een logboek hierin , deze vult u in en u logt de cache op internet

  Multi , Op de coördinaten die je op de website bij deze soort geocaches ziet zal je de uiteindelijke geocache niet terugvinden. Bedoeling van multi geocaches is dat je van punt naar punt gaat op basis van coördinaten die je zal moeten verzamelen via hints. Hier zal je ook vaak de term waypoint terug zien. Waypoints in de geocachewereld zijn een soort van tussenpunten waar je een hint zal vinden die je naar het volgende waypoint of de uiteindelijke geocacheschat zal leiden. Hoeveel waypoints er zijn bij een multi geocache of de lengte ervan kan je soms bij de beschrijving terugvinden, maar vaak is dat een verrassing waardoor je vast en zeker enkele uurtjes zoet bent tijdens een mooie wandeling.

  Mysterie , Sommigen schrijven dit ook als mysterie geocaches. Net zoals de multi geocaches kijg je coördinaten waar de uiteindelijke geocache niet zal liggen. Vaak zal je een raadsel of puzzel moeten oplossen waarmee je dan de geocache coördinaten zal kunnen vinden. Wat ook vaak voorkomt is dat een mysterie geocache gebruikt zal worden als bonus van een reeksje traditionele geocaches of multicaches, waarbij je in elke geocache van een reeksje een deel van de puzzel krijgt om de bonus geocache te kunnen oplossen.

Letterbox ,